Ayetel Kürsi hakkında yazılmış en kapsamlı yazı ile Ayetel Kürsinin anlamı ve Ayetel Kürsinin gücü

Ayetel Kürsi duası ve onun muhteşem faziletleri hakkında yazılan bu en kapsamlı yazı ile Ayetel kürsinin anlamını öğrenecek, Ayetel Kürsinin faziletleri hakkındaki hadis ve rivayetleri bileceksiniz. Ayrıca Ayetel Kürsinin koruyucu gücüne dair sizi hayrete düşüren gerçek bir olayı da yazımızın sonunda sizlerle paylaşıyoruz. Şimdi gelin isterseniz bir an önce Ayetel Kürsi hakkında harika bilgileri öğrenmeye başlayalım.

Ayetel Kürsi

Bakara suresinin 255. ayeti olan Ayetel Kürsi, Peygamber efendimiz tarafından da tüm ayetlerin efendisi olarak adlandırılmıştır. Aslında hepimiz Ayetel Kürsinin kurandaki en önemli ayet olduğunu bir şekilde öğrenmişizdir. Ne zaman kendimizi mutsuz, çaresiz hissetsek özellikle de korktuğumuz zamanlarda hep Ayetel Kursi duasını okumamız öğretilmiştir küçük yaşlardan itibaren. 
Hz Muhammedin (SAV) Ayetel Kürsi hakkında “O tüm ayetlerin efendisidir” dediğini anlatan hadisin dışında daha birçok hadiste Ayetel Kürsinin önemi ve faziletlerinden bahsedilir. Neredeyse dünyadaki tüm müslümanlar tarafından ezbere bilinen bir ayettir Ayetel Kürsi.


ayetel_kursi_duasi_gorseli
Hz Muhammed (SAV) Ayetel Kürsi için "O tüm ayetlerin efendisidir" demiştir.


Peki hiç merak ettiniz mi acaba neden Ayetel Kürsi bu kadar önemlidir? Neden onun yeri diğer tüm ayetlerin arasında ayrıdır?

Çünkü Ayetel Kürsi çok derin manalar içermekte ve özellikle tevhid kavramını yani Allah’ın birliği ondan başka yaratıcı olmadığı kavramını çok güçlü şekilde vurgulamaktadır. Ayrıca Yüce Allah’ın gücünü ve muhteşemliğini de bize tarif etmektedir. Ayetel kürsi başka hiç bir ayette olmayan kadar çok içinde Allah’ın isimlerini barındırmaktadır. Tam 17 kez yüce Allah’ın isimleri Ayetel Kürsi’nin içinde geçmektedir. Allahın isimleri başka ayetlerde de geçer ama bu sayı bazen iki, bazen beş, bazen de ondur. Oysaki Ayetel Kürside tam onyedi kez yüce Allah’ın ismi geçer. Bununla birlikte yüce Allahın sıfatlarının da tam 6 tanesi Ayetel Kürsinin içinde geçer. Kuranda tam 6 sıfatın birden içinde geçtiği tek ayet Ayetel Kürsidir. Bu sıfatlar: Hayat, ilim, kudret, irade, vahdaniyyet (bir olma) ve tekvindir. 
Ayetel kürsi başka hiç bir ayette olmayan kadar çok içinde Allah’ın isimlerini barındırmaktadır.
Şimdi gelin aşağıda önce Ayetel Kürsinin okunuşuna sonra manasına bir bakalım. Sonrasında ise Ayetel kürsinin manasını çok derinlemesine bir şekilde inceleyeceğiz.

Ayetel Kürsi nin okunuşu

Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te'huzühu sinetün velâ nevm,
lehu mâ fissemâvâti ve ma fil'ard, men zellezi yeşfeu indehu illâ bi'iznih,
ya'lemü mâ beyne eydiyhim vemâ halfehüm,
velâ yü-hîtûne bi'şey'in min ilmihî illâ bima şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel'ard,
velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azim.

Aşağıda Ayetel Kürsi duasının okunuşunu dinleyebilirsiniz.


Ayetel Kürsinin anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
Allah'dan başka hiç bir ilah yoktur. O, daima varlığını sürdüren, daima varlığını sürdürecek olan,
bütün varlıkları ayakta tutandır . O'nu ne gaflet basar, ne de uyku.
Cennetteki ve dünyadaki herşey O'nundur. O'nun izni olmadan huzurunda şefaat etmek kimin haddine! Onların önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir.
Onlar ise, O'nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar.
O'nun hükümdarlığı, bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır. Her ikisini görüp gözetmek,
ona bir ağırlık da vermez. O, çok yüce, çok büyüktür.

ayetel_kursi_bunuda_okuyun_esmaul_husna_gorseli


Şimdi Ayetel Kürsinin manasını cümle cümle çok daha detaylı bir şekilde inceleyelim

1- Allah'dan başka hiç bir ilah yoktur. O, daima varlığını sürdüren, daima duran,
bütün varlıkları ayakta tutandır.

Ayetel Kürsinin hemen başında öncelikle Allahın bir olması ve ondan başka hiç bir ilaha iman edilmemesi gerektiği hatırlatılmaktadır. Allah bütün varlıkların hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayan onları ayakta tutandır. Bütün bir evrenin varlığını sürdürebilmesi için bir tek o yeterlidir. Bu cümleleri iyice anladığımızda Allahın tüm varlıklar üzerindeki sonsuz gücünü anlamış oluruz.

2- O’nu ne gaflet basar (uyku, uyuşukluk hali), ne de uyku.

Biz yaratılanlar uykuya muhtacızdır. Yaşamlarımızı sürdürebilmemiz için mutlaka uyumamız gereklidir. Ancak yüce Allah için böyle bir durum söz konusu değildir. O’nun uykuya ihtiyacı yoktur bu yüzden de onu gaflet basmaz ve asla uyumaz. Burda biraz daha derinlemesine düşünürsek aslında Allah’ın sadece uyumamasından bahsedilmediğini anlarız. Şöyle düşünün: Bir binanın güvenlik odasındasınız ve tüm güvenlik kameralarından her yeri izliyorsunuz. O binanın güvenliği size emanet, siz sorumlusunuz. Bir süre sonra mesainiz ilerledikçe ister istemez yorulmaya başlarsınız ve dikkatiniz dağılmaya başlar. Artık eskisi kadar dikkatli olamazsınız vücüdunuz yavaş yavaş gaflete düşer. Bu sırada önünüzdeki monitörlerde olup bitenlere eskisi kadar çok dikkat edemezsiniz. Hele bir de uyur kalırsanız artık binanın güvenliğinden kimse sorumlu değildir. İşte bu durum yüce Allah için geçerli değildir. O her zaman yarattıklarını gözler onlardan sorumludur. Ufacık bir gaflet anına bile düşmez her yaptığımızdan haberdardır. Hiçbir şey ondan gizlenemez. Ayetel kürsinin bu cümlesinde işte anlatılmak istenen tam olarak budur.

3- Cennetteki ve dünyadaki herşey O’nundur.

Bu cümlenin anlamı aslında bir önceki cümle ile birlikte daha da anlaşılır olmaktadır. Yüce Allah’ın gafletten ve uykudan muaf olduğunu bir önceki cümlede söylüyoruz. Cennet ve dünyadaki tüm varlıkların sahibi olan ve onları ayakta tutan yüce Allah zaten doğal olarak bunu yapabilmesi için uykudan muaf olmalıdır. O yuzden bu iki cümle birlikte değerlendirildiğinde daha da anlam kazanmaktadır.

4- O'nun izni olmadan huzurunda şefaat etmek kimin haddine!

Öncelikle şefaat kavramını bilmeyenler için biraz anlatalım. Şefaat etmek bir kimsenin günahlarının affedilmesi için Allah ile o günahkar arasında aracı olmaktır. İşte bu aracılığı yapma görevi sadece ve sadece Allah’ın izin verdiği kimseler tarafından yapılır. Örneğin, peygamberler. Bu durumda biz kullar yaşadığımız müddetçe yalnızca Allah’a kulluk etmeli ve ondan af dilemeliyiz.

5- Onların önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir.

Yüce Allah geçmişte olanların hepsini bildiği gibi şimdi yaşananları ve gelecekte yaşanacak olanları da bilir. Onun haberi olmadan küçücük bir yaprak dalından düşemez. Tüm varlıklar üzerinde mutlak bir hakimiyeti vardır

6- Onlar ise, O'nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar.

Biz kulların Yüce Allahın ilmini anlayabilmesi mümkün değildir. Ama bazı zamanlarda Allah istediği kullarına ilmini anlayabilmeleri için izin verir. Böyle bir durumda bile yine bizim anlayabileceğimiz ancak Allah’ın anlayabilmemize izin verdiği kadarıdır.

7- O'nun hükümdarlığı, bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır.

Bu kısım Ayetel Kürsinin “vesia kürsiyyühüssemâvâti vel'ard” şeklinde okunan yerine denk gelir. Burdaki “kürsi” kelimesi hükümdarlık anlamına geldiği gibi ilim anlamına da gelmektedir. O zaman bu kısım “O’nun ilmi tüm kainatı kaplamıştır” olarak da anlaşılabilir.

8- Her ikisini görüp gözetmek, ona bir ağırlık da vermez. O, çok yüce, çok büyüktür.

Bir önceki kısımda bahsedilen Allah’ın bütün yerlerin ve göklerin hükümdarı oluşu ilminin hepsini kapsaması durumu Yüce Allah için O’na hiç de zor gelmeyen bir durumdur. Tüm kainat üzerindeki bu hakimiyet Yüce Allah’ı yormaz. Bizim için anlaşılamayacak kadar zor görünen bu durum onun için son derece küçük ve basittir. O çok yüce ve büyüktür.

Dilerseniz aşağıdaki videoda dünyaca ünlü müslüman konuşmacı Nouman Ali Khan'ın Ayetel Kürsi ve anlamı hakkındaki konuşmasını izleyebilirsiniz.


Ayetel Kürsi ve Fatiha Suresi arasındaki ilişki

Ayetel Kürsi için tüm ayetlerin efendisi denir dedik. Birçoğunuz bunu ilk kez burada okumadı eminiz daha önce de duymuştur. Fatiha Suresi de Kuran’ın özü olarak kabul edilir ve Kuran’ın tüm esaslarını içinde barındırmaktadır. Bu durumda şunu düşünebilirsiniz. Madem Fatiha suresi Kuran’ın özü olarak kabul ediliyor o zaman neden Ayetel Kürsi için tüm ayetlerin efendisi diyoruz? Bu sorunun cevabı aslında basittir. Ayetel Kürsi’nin özü Fatiha Suresindedir. Bu yüzden de Ayetel Kürsi ile Fatiha Suresi önem açısından birbirleri ile rakip olamaz. Fatiha Suresini hayat veren, Ayetel Kürsi’yi de onun verdiği hayat ile beslenen olarak düşünebiliriz. Ayetel Kürside bahsedilen tüm konuların özü aynı zamanda Fatiha suresinde de geçmektedir.
Ayetel Kürsi’nin özü Fatiha Suresindedir.

Ayetel Kürsi neden indirildi ?

Ayetel Kürsinin inmesinden hemen önce müşrikler iyice kendi yaptıkları putlardan medet umar hale gelmişlerdi. Allaha inandıklarını söyleseler de bu insanlar yine de zamanla kendi yaptıkları putları da Allah’a eş tutmaya, onlara ibadet etmeye ve onlardan şefaat ummaya başlamışlardı. Hatta zaman zaman Allah’ı inkar eder duruma bile gelmişlerdi. Bu nedenle Ayetel Kürsiden önce inen birçok ayet Allah’ın varlığını birliğini anlatmış olsa da, tüm bu ayetlerde anlatılanları toparlamak ve Allah’ın kudretini bir kez daha anlatmak için Ayetel Kürsi indirildi. Bu yüzdendir ki içerisinde en çok Allah ismi ve sıfatı geçen ayet Ayetel Kürsidir.


ayetel_kursi_put_gorseli
Ayetel Kürsinin inmesinden hemen önce müşrikler putlardan medet umar hale gelmişlerdi.

Ayetel Kürsi ne zaman ve nasıl indi?

Ayetel Kürsi bir gece vakti Peygamberimize indirilmiştir ve o sırada peygamberimiz tarafından çağırılan Zeyd tarafından yazıya dökülmüştür. Bir rivayete göre Ayetel Kürsi indiği sırada, insanların Yüce Allah yerine inandıkları tüm el yapımı putlar ve kendini tanrı yerine koyan krallar yerlerinden düşmüştür. Düştükleri sırada kralların taçları yerlerde yuvarlanmış ve hepsinin içini bir sıkıntı kaplamıştır. Tüm kötü huylu varlıklar adeta birbirlerine çarpışarak kaçışmışlar tüm karışıklığı bir an önce şeytana haber verebilmek için koşturmuşlardır.

Ayetel Kürsi ile ilgili bazı hadisler


  • Bir hadise göre, Ebu Hüreyre peygamberimiz tarafından ramazanda toplanan zekatların korunmasından sorumluydu. Bir gece bir hırsız zekatların toplandığı depodan yiyecek çalıyordu ki Ebu Hüreyre hırsızı yakaladı. Hırsıza “Seni şimdi peygamberimize götüreceğim” dedi. Bunun üzerine hırsız “Ne olursun beni ona götürme ben de sana çok önemli birşey söyleyeyim” dedi. Hırsız Ebu Hüreyreye şöyle dedi “ Yatağa girdiğinde Ayetel Kürsiyi okursan bir melek seni şafak olana kadar koruyacak ve şeytan yanına yaklaşamayacak” Ebu Hüreyre duyduklarının şokuyla Hz Muhammed’e (SAV) gitti ve olanları anlattı. Hz Muhammed (SAV) ona dedi ki “Her ne kadar sana bunu söyleyen yalancının biri olsa da bu sefer dedikleri doğrudur. Sana bunu diyen kişi şeytanın bizzat kendisidir”
  • Başka bir hadise göre, her vakit namazından sonra Ayetel Kürsi okuyan kişi bir sonraki vakit namazına kadar koruma altında olur.
  • Başka bir hadise göre, peygamberimiz kızı Fatma’ya şöyle demiştir “33 kez Subhanallah, 33 kez Elhamdulillah ve 34 kez de Allahu Ekber okuduktan sonra Ayetel Kürsiyi okursan o zaman Allah’ın koruması altına girersin. Seni koruması için bir meleğini görevlendirir”
  • Başka bir hadise göre, peygamber efendimiz şöyle demiştir “ Her namazından sonra Ayetel Kürsiyi okuyan kimse öldüğünde cennete gidecektir”
  • Başka bir hadise göre, bir gün adamın biri gelip Hz Muhammed’e (SAV) sordu. “Kuran’ın en faziletli ayeti hangisidir” Resulullah şöyle dedi “Âllah’u Lâilâhe illâ huve’l-Hayyu’l-Kayyûm… “

Ayetel Kürsinin faziletleri

Ayetel Kürsinin faziletlerini en doğru olarak sadece yüce Allah bilebilir. Ayrıca Ayetel Kürsinin gerçek faziletlerini sadece Allah ve onun elçisi Hz Muhammed bizlere açıklayabilir. Bu nedenle Kuranda delilleri ile belirtilmedikçe herhangi bir ayet için kesinlikle şöyle faziletleri vardır denemez. Aşağıda yazılan çeşitli faziletlerin çoğu rivayet ya da hadisler üzerine günümüze kadar gelmiştir. Yazılan faziletlerin hiç biri için kuranda bir delil yoktur. Şüphesiz ki bu kadar önemli olan bir ayeti okumanın birçok fazileti olacaktır ama dediğimiz gibi gerçek anlamda bu faziletleri sadece yüce Allah bilebilir. Biz müslümanlara düşen Allah’ın kudretine sığınıp tam bir tevekkül ve sadakat ile ona dua etmektir.

Şimdi gelelim hadislerde geçen ya da rivayet edilen faziletlere:


  1. Sabah Ayetel Kürsi okuyan birisi gece yatana kadar Allah’ın korumasında olur
  2. Bir kişi Ayetel Kürsi yazılı bir kağıdı çocukların veya mallarının üzerine koyarsa onlar şeytandan korunur
  3. Sık Sık Ayetel Kürsi okuyan kişinin halk arasında itibarı artar
  4. Bir dileğinin gerçekleşmesini isteyen kişi gece yarısından sonra abdestli olarak 170 defa Ayetel Kürsi okur sonra dileği için dua ederse, gerçekleşmesi için vesile olur.
  5. Kötü rüyalar gören ve bundan korkan kişiler yatmadan önce 3 defa Ayetel Kürsi’yi okurlarsa hayırlı rüyalar görür.
  6. Bir ev ya da işyerinin kapısının üzerine Ayetel Kürsi konursa o yere hırsız giremez, o yerin bereketi artar.
  7. Bir eşyanın üzerine Ayetel Kürsi konulursa o eşya kaybolmaz, çalınmaz.
  8. Ayetel Kürsinin bolca okunduğu evlere şeytan yanaşamaz.
  9. Ayetel Kürsiyi çok okuyan kişinin anlaması artar türlü bilgilere beyni açılır. Önüne hayırlı ve faydalı kapılar açılır.
  10. Ayetel Kürsiyi okuyan kişi kötü ahlaktan kurtulur Allah’a yönelir.
  11. Her gün Ayetel Kürsi okuyan ve bunu alışkanlık haline getiren kimsenin geçmiş günahları da bağışlanır.
  12. Kaybettiğimiz kişilerin ardından okuduğumuz Ayetel Kürsi onların mezarlarında nurlanmasına vesile olur.
  13. Ayetel Kürsi okuyan kişinin hafızası güçlenir.
  14. Ayetel Kürsiyi okumayı alışkanlık haline getiren kimsenin ölümü kolay ve huzur içinde olur
  15. Bir yere giderken 1 kez Ayetel Kürsi okunduğunda yüce Allah okuyanı koruması için 1 melek görevlendirir. 2 kez Ayetel Kürsi okunduğunda 2 melek görevlendirilir. 3 kez okunduğunda ise bu sefer Allahu Teala bizzat kendisi okuyan kişiyi korumaya alır.
  16. Evde tek başına kalan ve bundan korkan kişi Ayetel Kürsiyi okuduğunda korkusu geçer.
ayetel_kursi_maddi_manevi_zenginlikler_gorseli

Ayetel Kürsinin koruyucu gücü ile ilgili gerçek bir hikaye

İngilterenin Manchester şehrinde küçük bir ilçede yaşanan bu olay ilçenin yerel basınında da haber oluyor. Habere göre müslüman bir kız bir gün okul çıkışında eve giderken havanın hızlıca karardığını farkediyor. Bir an önce eve gitmek isteyen kızın önünde iki seçenek var. Birinci seçenekte iki büyük apartman arasındaki daracık ve çok karanlık bir yoldan geçerek eve çok daha hızlı varabilecek ya da ikinci seçenekte daha uzun olan yoldan gidecek. Müslüman kız eve çok geç kalmamak için kısa ve daha karanlık olan yoldan gitmeyi seçiyor. Kız yolda ilerlerken karşıdan çok kötü biri gibi görünen bir adamın geldiğini farkediyor. Çok korkan kız hemen içinden Ayetel Kürsiyi okumaya başlıyor. Adam kızın yanından geçip gidiyor ama çok korkan kız hemen eve gider gitmez ailesine bu olaydan bahsediyor. Kızın ailesi daha önce gazetelerde o yoldan geçen başka bir kızın tecavüze uğradığını okuduğu için, hemen kızlarını da alıp polise başvuruyorlar. Bir süre sonra bir tecavüz sanığı yakalanıyor ve polis hem daha önce tecavüz edilen kızı hem de müslüman kızı teşhis için karakola çağırıyor. İki kızın ifadesine göre tecavüzcü ve müslüman kızı korkutan kişi aynı kişi çıkıyor. Bunun üzerine polis tecavüzcüye neden kızlardan birine tecavüz ettiğini ve müslüman kızın gitmesine izin verdiğini soruyor. Aldıkları cevap şok edici oluyor çünkü tecavüzcü aynen şöyle diyor "Müslüman kızın yanında iki tane iri adam vardı ona nasıl tecavüz edebilirdim ki"

Gerçekten insanı hayrete düşüren bu olay Ayetel kürsinin koruyucu gücü hakkında da bizleri bir kez daha aydınlatmaktadır.

Bu gerçek hikayeyle birlikte yazımızın sonuna geldik. Umarız sizler için gerçekten faydalı olacak bir yazı hazırlayabilmişizdir. Bu yazıyı hazırlarken yerli ve yabancı pek çok kaynaktaki bilgiyi karşılaştırıp süzerek en anlaşılır ve doğru şekilde size sunabilmek için emek verdik. Eğer faydalı bir yazı olduğunu düşünüyorsanız arkadaşlarınızla da bu yazıyı paylaşarak onların da faydalanmasına vesile olabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Ayrıca aşağıda Ayetel Kürsi ile ilgili beğenebileceğinizi düşündüğümüz bazı videoları da sunuyoruz dilerseniz onları da izleyebilirsiniz.


10 farklı okunuşta Ayetel Kürsi Duasını dinleyin




Duanızın kabulune vesile olması için 313 kez Ayetel Kürsi dinleyin

Yorumlar