Er-Rahman isminin anlamı ve faydaları nedir ?


Er-Rahman-isminin-yazilisi

Allahın 99 isminden biri olan Er-Rahman ne demektir? Bu yazımızda Er-Rahman’ın anlamı ve faziletlerinden bahsedeceğiz. 
Er-Rahman, dünya üzerindeki bilinçli-bilinçsiz, insan-hayvan, mümin ya da mümin değil tüm varlıklara merhamet eden, şefkat gösteren her türlü nimeti ihsan eden anlamlarına gelmektedir.

Rahman ve Rahim arasındaki farklar

Er- Rahman’ın anlamında bahsedildiği gibi yüce Allah dünyada mümin veya kafir farketmeksizin tüm insanlara nimetler ihsan eder. Bu özelliği ile Er-Rahman, Er-Rahim isminden farklılaşmaktadır ve daha geniş bir mana içermektedir. Kur’an’daki ilk ayet olan Besmelede Rahman ve Rahim arasındaki farktan şöyle bahsedilmiştir: Allah, dünyanın Rahmanı ve ahiretin Rahimidir. Er-Rahim ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi bu yazımızdan okuyabilirsiniz.

Rahman, yüce Allah’ın hem ismi hem de sıfatı olarak kullanılmaktadır. Allah ismi ile birlikte kullanıldığında sıfat olurken tek başına kullanıldığı durumlarda da isim olma özelliği taşımaktadır. Rahman olma özelliği sadece Allah’a mahsus olduğundan, başka herhangi bir isim için Rahman sıfatı kullanılamayacağından dolayı Er-Rahman’ın isme bağlı bir sıfat olarak değil başlı başına özel bir isim olarak zikredilmesi din alimleri tarafından daha doğru bulunmuştur.

Rahman isminin içeriğinde Allah’ın tüm canlılara merhameti, rahmeti, iyiliği gibi pek çok anlam bulunmaktadır. Yüce Allah’ın en büyük rahmeti kulları için sınırsız nimet sunmasıdır. Bu nedenle Allah’ın yarattığı tüm bitkilere, hayvanlara, insanlara kısacası bilinçli-bilinçsiz tüm varlıklara karşı merhametli ve şefkatli davranması onun Rahman isminin özelliği gereğidir. 

Er-Rahman ismini zikir etmenin faydaları

Yazılarımızda sık sık bahsettiğimiz üzere Allah ile birlik olma şuurunu tekrar tekrar yaşayabilmek için, onun güzel isimlerini zikir etmek şüphesiz ki  çok önemlidir. Hepinizin bildiği gibi namaz, Allah ile baş başa kalmak onunla  bir olmak için yapılan en önemli ibadetlerden biridir. Bu birlikteliği sadece namaz sırasında değil ondan sonra da yaşayabilmek için Esma-ül Hüsna yı zikir etmek çok faydalıdır. Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus zikrin sadece ağız ile yapılmasından ibaret olmamasıdır. Yani sadece Allah'ın güzel isimlerini tekrarlayıp durmak kalben onun maneviyatını hissetmeden anlamlarını bilip düşünmeden dilimizde döndürmek aslında tam manasıyla Esma-ül hüsnayı zikretmek demek değildir. Önemli olan şey tüm ibadetlerimizde olması gerektiği gibi zikir esnasında da bunu tüm kalbimizle hissederek yapmaktır.

Er-Rahman ismini bolca zikir ettiğimizde görebileceğimiz bazı faydalar aşağıda yazmaktadır

  • Bu ismi zikreden kimsenin dünya dertleri hafifler içine huzur dolar
  • Sürekli zikreden kimsenin istek ve ihtiyaçları yerine gelir
  • İçinde kötü düşünceler olan, merhamet duygusu eksik kimse zikrederse, gönlü genişler merhametle dolar
Er-Rahman ismi için tasarladığımız aşağıdaki  güzel görseli üzerine tıklayarak daha büyük olarak açabilir ve isterseniz bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
Esmaül-Hüsna-Er-Rahman-kucuk-gorsel


Yorumlar