Er-Rahim isminin anlamı ve faydaları nedir?


Allahın 99 isminden biri olan Er-Rahim ne demektir? Bu yazımızda Er-Rahim’in anlamı ve faziletlerinden bahsedeceğiz. Er-Rahim, rahmet eden, şefkat gösteren, merhamet eden, en iyi şekilde koruyan ve bağışlayan anlamlarına gelir.

Rahman ve Rahim arasındaki farklar

Dünyadaki her canlı şefkate ve merhamete ihtiyaç duyar. Sadece insanlara değil hayvan ve bitkilere de merhamet etmek gerekir. Dünya üzerinde ayrım gözetmeksizin merhamet göstermek demek yüce Allah’ın merhametiyle merhamet etmek demektir. Yüce Allah’ın bir diğer isimlerinden Er Rahman isminden farklı olarak Er Rahim yalnızca müminlere karşı olan merhameti tasvir etmektedir. Rahman sıfatı ise mümin ayrımı yapmadan yüce Allah’ın tüm varlıklara karşı olan merhametini gösterir.
Yine Rahman ve Rahim isimlerini karşılaştırırken aşağıdaki hususlardan bahsedebiliriz.

Rahmaniyetin tecelli etmesi herhangi bir duruma bakmaksızın her durumda olabilir ancak Rahimiyetin tecelli etmesi bir etkiye bağlıdır. Örneğin iman etmek, dua, salih bir amel gibi etkilerin sonucunda Rahim tecelli eder.

Rahmet bilinçli bilinçsiz, inanan inanmayan tüm varlıklara tecelli eder. Rahim sadece müminlere tecelli eder. Rahman ismi ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Biraz daha kolay anlaşılabilmesi için yukarıda anlatılanları toparlarsak eğer, Er Rahim esirgeyen , bağışlayan, sonsuz merhamet sahibi, geçici olan dünya hayatında kendisine iman edip emirlerini yerine getirenleri sonsuz ahiret hayatında sonsuz nimetlerle mükafatlandıracak olan anlamına da gelmektedir.

Er Rahim ismini zikir etmenin faydaları

Yazılarımızda sık sık bahsettiğimiz üzere Allah ile birlik olma şuurunu tekrar tekrar yaşayabilmek için, onun güzel isimlerini zikir etmek şüphesiz ki  çok önemlidir. Hepinizin bildiği gibi namaz, Allah ile baş başa kalmak onunla  bir olmak için yapılan en önemli ibadetlerden biridir. Bu birlikteliği sadece namaz sırasında değil ondan sonra da yaşayabilmek için Esma-ül Hüsna yı zikir etmek çok faydalıdır. Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus zikrin sadece ağız ile yapılmasından ibaret olmamasıdır. Yani sadece Allah'ın güzel isimlerini tekrarlayıp durmak kalben onun maneviyatını hissetmeden anlamlarını bilip düşünmeden dilimizde döndürmek aslında tam manasıyla Esma-ül hüsnayı zikretmek demek değildir. Önemli olan şey tüm ibadetlerimizde olması gerektiği gibi zikir esnasında da bunu tüm kalbimizle hissederek yapmaktır.

Er-Rahim ismini bolca zikir ettiğimizde görebileceğimiz bazı faydalar aşağıda yazmaktadır

  • Bu ismi namaz sonrası zikreden kimse ahiret nimetlerine kavuşur. Dünyada maddi manevi sıkıntıları azalır
  • Er Rahim ismini zikretmeyi alışkanlık haline getiren kişinin ahlakı güzelleşir, etrafında sevilen biri olur.
  • Asabi bir kişi Er Rahimi zikir ederse öfkesi azalır. Gamı kederi olanın içi ferahlar sıkıntıları azalır.
  • Sıkıntıda olanlar “Ya Rahman, Ya Rahim” şeklinde okurlarsa sıkıntıları gider türlü lütuflara ve ikramlara kavuşurlar.


Yorumlar