El Melik isminin anlamı ve faydaları nedir?


Esma-ul-Husna-El-Melik-ismi-gorseli

Yüce Allah’ın 99 güzel isminden biri olan El-Melik ne anlama gelmektedir? Bu yazımızda El-Melik isminin anlamı ve faziletlerinden bahsedeceğiz. Melik kelimesi birşeyin sahibi olmak, hükümdarı olmak anlamlarına gelmektedir. Bunu Yüce Allah’ın bir ismi olarak daha derin manasıyla incelersek şöyle açıklayabiliriz: Allah Teala tüm alemlerin malikidir yani sahibidir. Bu fatiha suresinde de bu şekilde belirtilmiştir. O yüzden El-Melik, mülkün, alemlerin tek sahibi, hükümdarı ve saltanatı hep devam edecek olan anlamına gelmektedir.

El-Melik ismine daha detaylı bakalım

İnsanoğlu yaşarken dünya üzerinde çeşitli mevkilere ve zenginliklere sahip olabilir ama bunların hepsi geçicidir. Bu dünyadan göçüp gidildiğinde geriye ne mevki kalır ne de sahip olunan diğer zenginlikler. Oysa hükümdarlığı hep devam edecek bir tek Yüce Allah vardır.
“İstisnasız, her şeyin sahibi O’dur”

Herşeyin hükümdarı olan, herşeye hükmeden Allah’ın hükümlerini 3 ana başlıkta inceleyebiliriz:

İtikadi hükümler(İnanç ile ilgilili hükümler): İnsanoğlunun inancını ve Rabbi ile olan ilişkisini düzenleyen hükümlerdir.
Ameli hükümler (Dinin buyrukları ile ilgili hükümler):  İnsanoğlunun rabbine imanını ortaya çıkaran dinin emirlerini yapmak ve yasaklarından kaçınmak ile ilgili hükümlerdir.
Ahlaki hükümler: İnsanoğlunda var olan kötü huyların (yalancılık, riya, cimrilik vs) törpülenerek yerlerine güzel huyların(doğruluk, cömertlik, tevazu vs) getirilmesini söyleyen hükümlerdir

İşte bu hükümleri koymak, onlara uyanları ödüllendirmek, uymayanları cezalandırmak  yalnızca El-Melik ismi ve özelliklerini taşıyan Yüce Allah’a mahsustur. Onun bu gücünü ve hükümdarlığını sınırlayacak hiç birşey yoktur. Allah Teala bu gücü kullanırken asla bir adaletsizlik yaşanmaz çünkü O aynı zamanda diğer yazılarımızda bahsettiğimiz gibi Rahman ve Rahimdir.

Ali İmran suresinde şöyle der:
“De ki; Ey mülkün gerçek sahibi olan Allah"ım! Sen mülkü dilediğine verirsin ve dilediğinden geri alırsın. Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik Senin elindedir. Gerçekten Sen her şeye Kadirsin. Geceyi gündüze katar, gündüzü de geceye katarsın. Ölüden diriyi, diriden de ölüyü çıkarırsın. Dilediğine de sayısız rızık verirsin.” (Âli-İmran / 26-27)

El-Melik isminin faziletleri

İnsanoğlunda Allah’ın güzel isimlerinin belirli oranlarda tecelli ettiğinden önceki yazılarımızda da bahsetmiştik. Bizi biz yapan bazı özelliklerimiz bizde diğerlerine göre daha baskın oranda tecelli eden isimler neticesindedir. Esma-ül Hüsna’yı zikrederek bizdeki bu tecelli miktarını artırmamız mümkündür. Allah ile birlik olma şuurunu tekrar tekrar yaşayabilmek için, onun güzel isimlerini zikir etmek şüphesiz ki çok önemlidir. Hepinizin bildiği gibi namaz, Allah ile baş başa kalmak onunla  bir olmak için yapılan en önemli ibadetlerden biridir. Bu birlikteliği sadece namaz sırasında değil ondan sonra da yaşayabilmek için Esma-ül Hüsna'yı zikir etmek çok faydalıdır. Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus zikrin sadece ağız ile yapılmasından ibaret olmamasıdır. Yani sadece Allah'ın güzel isimlerini tekrarlayıp durmak kalben onun maneviyatını hissetmeden anlamlarını bilip düşünmeden dilimizde döndürmek aslında tam manasıyla Esma-ül hüsnayı zikretmek demek değildir. Önemli olan şey tüm ibadetlerimizde olması gerektiği gibi zikir esnasında da bunu tüm kalbimizle hissederek yapmaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi El-Melik ismini de yürekten bir şekilde zikreden insanlarda aşağıdaki faziletler hasıl olur

  • Güç ve makam sahibi olur ya da buna sahip olan insanlar tarafından sevilen biri olur
  • Dünyevi üzüntü, gam ve kederden arınır
  • Maddi, manevi zenginliklere kavuşur
  • Herkes tarafından saygı duyulan, yokluğunda aranılan, sözü dinlenilen birisi olur


Bu yazımızda sizinle El-Melik isminin anlamını ve faziletlerini paylaştık. Umarız sizin için de faydalı bir yazı olmuştur. Yazımız hakkında düşündüklerinizi yorumlara yazabilirsiniz. Aynı zamanda eğer El-Melik ismini ya da başka bir Esma-ül Hüsnayı zikrederek gördüğünüz bir fayda varsa bundan da diğer müminlerin de faydalanabilmesi için Allah rızası için yorumlarda bahsedebilirsiniz

Yorumlar

  1. Allah razi olsun. Bir tanidigimin dostunun esmaul husna gunleri varmis. Hergun bir ismi zihrediyormus. Ornegin bugun benim el cami gunumdu bak Allah bugun insanlari nasil etrafima topladi bir araya getirdi hic selam vermeyen kisi bile yanima geldi diyormus ona. Cok hosuma gitti bu tutumu aynini yapmaya niyet ettim. Esmaul husnalarin anlamina bakiyordum. Bugun el kuddus gunumdu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder