Es Selam isminin anlamı ve faydaları nelerdir?


Esma-ul-Husna-Es-Selam-ismi

Allah’ın güzel isimlerinden (Esma-ül Hüsna) Es Selam ne anlama gelmektedir? Es Selam zikredildiği zaman ne gibi faydaları vardır? Bu yazımızda Es Selam isminin anlamı ve faziletleri hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Es Selam ismi genel olarak 3 anlamı içinde barındırmaktadır. Bunlardan birincisi yarattıklarına barış huzur veren yani onları selam kökünden gelen selamete ulaştıran anlamına gelir. İkincisi her tür kusurdan ve zayıflıktan muaf olan anlamına gelir ve üçüncüsü de kendine inanan kulluk edenleri cennetinde karşılayan (selam eden) anlamına gelmektedir.

Es Selam ismine daha detaylı bakalım

Yüce Allah her tür kusurdan ve zayıflıktan muaftır. O, kusursuzdur. Daha önceki yazılarımızdan birinde yine Allah’ın güzel isimlerinden biri olan El-Kuddüs ismini incelemiştik. El-Kuddüs isminin de anlamlarından biri Yüce Allah’ın kusursuz olmasıdır. Burada Es-Selam ismini El-Kuddüs isminden ayıran şöyle ince bir nokta vardır. El-Kuddüs’te anlatılan kusursuzluk şimdiki zaman ve geçmişi zamanı kapsarken Es-Selam ile bu kusursuzluğun sürekli olarak her zaman geçerli bir durum olduğu belirtilir.

Tüm davranışlarında ve yaptıklarında kusursuz olan Allah’a sığınıp kendimizi ona teslim ettiğimizde, O’nun kusursuz koyduğu kurallara uyduğumuzda selamete yani huzura, güvene ve kurtuluşa ulaşmış oluruz. Çok enteresan ve bir o kadar da güzel bir şekilde İslam kelimesi arapçada selam kökünden türemiştir. Yani siz Es Selam olan Allah’ın yolu islamiyete uyduğunuzda ulaşacağınız selametin hepsi tek bir kelimeden türemiştir(selam, islam, selamet).

Bu yazı da hoşunuza gidebilir.

El-Melik isminin anlam ve faydaları nedir ?
İşte yukarıda bahsettiğimiz Es Selam isminin anlamları da aslında bu şekilde daha ayrıntılı olarak açıklanabilir. Yukarıda bahsettiğimiz anlamlar içerisindeki üçüncü anlam yani Allah’ın kendine inananlara kulluk edenlere cennetinde selam eden olmasını da şöyle açıklamaya çalışalım. İnsanlar Allah’ın yolunu izlediklerinde o yolun onları ulaştıracağı yer yine selam kökünden türemiş olan darüsselam yani cennettir. Yüce Allah onları cennete yönlendirmiştir ve onları orada karşılayacaktır (selam edecektir)
“Rableri indinde Darüs Selam onlar içindir! Yaptıkları Hu onların Veli’sidir. ” En'am 127  

Es Selam isminin faziletleri

İnsanoğlunda Allah’ın güzel isimlerinin belirli oranlarda tecelli ettiğinden önceki yazılarımızda da bahsetmiştik. Bizi biz yapan bazı özelliklerimiz bizde diğerlerine göre daha baskın oranda tecelli eden isimler neticesindedir. Esma-ül Hüsna’yı zikrederek bizdeki bu tecelli miktarını artırmamız mümkündür. Allah ile birlik olma şuurunu tekrar tekrar yaşayabilmek için, onun güzel isimlerini zikir etmek şüphesiz ki  çok önemlidir. Hepinizin bildiği gibi namaz, Allah ile baş başa kalmak onunla  bir olmak için yapılan en önemli ibadetlerden biridir. Bu birlikteliği sadece namaz sırasında değil ondan sonra da yaşayabilmek için Esma-ül Hüsna yı zikir etmek çok faydalıdır.Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus zikrin sadece ağız ile yapılmasından ibaret olmamasıdır. Yani sadece Allah'ın güzel isimlerini tekrarlayıp durmak kalben onun maneviyatını hissetmeden anlamlarını bilip düşünmeden dilimizde döndürmek aslında tam manasıyla Esma-ül hüsnayı zikretmek demek değildir. Önemli olan şey tüm ibadetlerimizde olması gerektiği gibi zikir esnasında da bunu tüm kalbimizle hissederek yapmaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Es Selam ismini de yürekten bir şekilde zikreden insanlarda aşağıdaki faziletler hasıl olur.

  • Korkulan her tür şeyden korunmak için Es Selam ismi bol bol zikredilmelidir.
  • Hasta bir kişi Es Selam ismini zikrederse hastalığında iyileşme görülür.
  • Es Selam ismini her gün zikir eden insan türlü bela ve kötülüklerden korunur.
  • Bu ismi zikir eden kişinin kalbine huzur dolar kendini her daim güvende hisseder.


Bu yazımızda sizinle Es Selam isminin anlamını ve faziletlerini paylaştık. Umarız sizin için de faydalı bir yazı olmuştur. Yazımız hakkında düşündüklerinizi yorumlara yazabilirsiniz. Aynı zamanda eğer Es Selam ismini ya da başka bir Esma-ül Hüsnayı zikrederek gördüğünüz bir fayda varsa bundan da diğer müminlerin de faydalanabilmesi için Allah rızası için yorumlarda bahsedebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Bu yazı da hoşunuza gidebilir.

El-Kuddüs isminin anlam ve faydaları nedir ?

Yorumlar