El Kuddüs isminin anlamı ve faydaları nelerdir?


Esma-ul-Husna-El-Kuddus-Yazisi

Allah’ın güzel isimlerinden (Esma-ül Hüsna) El-Kuddüs ne anlama gelmektedir? El-Kuddüs zikredildiği zaman ne gibi faydaları vardır? Bu yazımızda El-Kuddüs’ün anlamı ve faziletleri hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. El- Kuddüs, her türlü kusur ve acizlikten uzak olan ayrıca bütün mahlukatı maddi ve manevi kirlerden arındıran anlamına gelmektedir.

El-Kuddüs ismine daha detaylı bakalım

Allah’ın El-Kuddüs sıfatı ile kusursuz olmasını aşağıdaki gibi bazı ana başlıklar halinde belirtebiliriz.
  • Allah ölümsüzdür : Ölüm diğer tüm canlılar için bir kusurdur bu yüzden de kusursuz olan Yüce Allah ölümsüzdür.
  • Allah adaletlidir, merhametlidir : Hırslarına yenik düşüp, adaletsizlik ve merhametsizlik yapmak maalesef biz insanoğluna mahsus kusurlardan biridir. El-Kuddüs olan Yüce Allah ise her zaman ve her durumda adaletli ve merhametlidir.
  • Allah’ın her sözü doğrudur : Yalan söylemek yine maalesef biz insanoğlunun kusurlarından biridir ve her tür kusurdan muaf olan yüce Allah’ın her sözü doğrudur.
  • Allah cömerttir : Yarattıklarına karşı her zaman gönlü bol ve cömert olan Yüce Allah biz insanlarda olan cimrilik, eli sıkılık gibi kusurlardan noksandır.
Yüce Allah kusursuzdur. Tüm evrende her tür kusurlardan muaf olan bir tek O vardır.

Bu kadar mükemmel bir yaratıcının yarattıkları olarak bize düşen şey nedir peki? 

Bize düşen şey, Yücel Allah’ın El-Kuddüs sıfatını mümkün olduğunca kendimize uyarlamaya çalışmaktır. Kalbimizi, vücudumuzu her tür maddi manevi kirden, kötülükten uzak tutmalıyız. Niyetlerimiz ve davranışlarımızlarımızda hep temiz ve saf olmalıyız.

El-Kuddüs isminin faziletleri

İnsanoğlunda Allah’ın güzel isimlerinin belirli oranlarda tecelli ettiğinden önceki yazılarımızda da bahsetmiştik. Bizi biz yapan bazı özelliklerimiz bizde diğerlerine göre daha baskın oranda tecelli eden isimler neticesindedir. Esma-ül Hüsna’yı zikrederek bizdeki bu tecelli miktarını artırmamız mümkündür. Allah ile birlik olma şuurunu tekrar tekrar yaşayabilmek için, onun güzel isimlerini zikir etmek şüphesiz ki  çok önemlidir. Hepinizin bildiği gibi namaz, Allah ile baş başa kalmak onunla  bir olmak için yapılan en önemli ibadetlerden biridir. Bu birlikteliği sadece namaz sırasında değil ondan sonra da yaşayabilmek için Esma-ül Hüsna yı zikir etmek çok faydalıdır.Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus zikrin sadece ağız ile yapılmasından ibaret olmamasıdır. Yani sadece Allah'ın güzel isimlerini tekrarlayıp durmak kalben onun maneviyatını hissetmeden anlamlarını bilip düşünmeden dilimizde döndürmek aslında tam manasıyla Esma-ül hüsnayı zikretmek demek değildir. Önemli olan şey tüm ibadetlerimizde olması gerektiği gibi zikir esnasında da bunu tüm kalbimizle hissederek yapmaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi El-Kuddüs ismini de yürekten bir şekilde zikreden insanlarda aşağıdaki faziletler hasıl olur

  • El-Kuddüs ismini zikreden kişinin kalbinden kötü huylar uzaklaşır, kalbi nurla dolar.
  • El-Kuddüs ismini zikretmeyi alışkanlık haline getiren kişi güzel ahlaka sahip olur.
  • El-Kuddüs ismini zikreden kişi Allah’a yakınlaşır onu daha iyi anlamaya başlar.

Bu yazımızda sizinle El-Kuddüs isminin anlamını ve faziletlerini paylaştık. Umarız sizin için de faydalı bir yazı olmuştur. Yazımız hakkında düşündüklerinizi yorumlara yazabilirsiniz. Aynı zamanda eğer El-Kuddüs ismini ya da başka bir Esma-ül Hüsnayı zikrederek gördüğünüz bir fayda varsa bundan da diğer müminlerin de faydalanabilmesi için Allah rızası için yorumlarda bahsedebilirsiniz

Yorumlar

  1. Bi onceki isme yaptigim yorumun devami olarak tabiki Allahin tecellisini ogun gorecek degiliz. Burda onu zikrederken onemli olan Onu cagirmak O na seslenmek yani dua etmek. Hani surekli Ondan birsek isteyerek degilde Onun isimleriyle sadece Onu istemek Ona yakin olmayi istemek. O nasil gelmek isterse O sekilde gelecektir. Dunyada ve ahirette biz Onu ve yakinligini yani sevgisini istiyoruz. Bu yuzden Onu zikrediyor Ona sesleniyor Onu cagiriyoruz

    YanıtlaSil
  2. Ben ilk günden çok faydasını gördüm içime huzur girdi kalbim rahatladı iyiki zikrettim ya selam ya kuddus amenna billahi

    YanıtlaSil
  3. El KUDUS İSMİNİ ANLAMINI
    ÖĞRENİNCE İÇİM GÜZEL LİKLERLE DOLDU
    KİMBİLİR BU ZİKRİ ÇEKİNCE
    NELER OLACAK
    RABBİM E BİR ADIM DAHA
    YAKLAŞTM

    YanıtlaSil

Yorum Gönder